D-vitamiini pimeään talveen
Moni saattaa miettiä D-vitamiinilisän hyötyjä. D-vitamiinin tarve ja sen käyttö ravintolisänä jakaa asiantuntijoiden mielipiteet. Fakta on, että pohjoisissa maissa kuten Suomessa D-vitamiinitasot, laskevat pimeän talven myötä. Suomi on ainoa maa maailmassa, joka sijaitsee kokonaisuudessaan 60-asteen leveyspiirin pohjoispuolella. Tästä syystä muiden maiden suositukset, eivät suoraan päde suomalaisten D-vitamiinilisän tarpeeseen.
D-vitamiinin hyödyt aina luuston hyvinvoinnista, suomalaisten kansantaudin, diabeteksen ehkäisyyn
D-vitamiini osallistuu jopa tuhannen geenin säätelyyn. Sitä kautta se on mukana vaikuttamassa lukuisten eri tautien ja puutostilojen ehkäisyyn. Muun muassa syöpä, MS-tauti, diabetes ja monet elimistön tulehdustilat vaikuttaisivat olevan yhteyksissä alhaisiin D-vitamiinitasoihin. D-vitamiini on lisäksi erittäin tärkeää luustolle. Tutkimuksissa on havaittu D-vitamiinilisän vähentävän varsinkin ikääntyneiden ihmisten luiden haurastumista eli osteoporoosia. Alle 2-vuotiaille lapsille D-vitamiini on tärkeää myös luuston kehittymisen kannalta. Lisäksi D-vitamiinin puutos aiheuttaa riisitautia, joka on nykyisin lähes kadonnut Suomesta, mutta joka kehittyvissä maissa on edelleen pienten lasten vitsaus.
D-vitamiinia saadaan luontaisesti auringon lisäksi ja ravinnosta
D-vitamiinin tunnetuimmat lähteet lienevät jo juttumme aluksikin mainittu aurinko ja ravintoaineista kala. Kalaa pidetään kuitenkin usein virheellisesti D-vitamiinirikkaana ravintona. Kalaa helpommin runsaasti D-vitamiinia voi saada maidosta ja margariinista. Kalapuikot tai pakasteseiti eivät sisällä D-vitamiinia juuri nimeksikään. Sen sijaan esimerkiksi kuha, siika ja silakka ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä. Näistäkin raaka-aineista merkittävä osa D-vitamiinista katoaa valmistuksen, vaikkapa paistamisen, yhteydessä.
Kenelle erityisesti suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä
D-vitamiinin riittävän saannin varmistamiseksi, voi suurin osa suomalaisesta syödä huoletta D-vitamiinilisää. Liiasta D-vitamiinin saannista on haittaa vain joistakin harvinaisista sairauksista kärsiville. Esimerkiksi sarkoidoosipotilailla liiallinen D-vitamiinin saanti aiheuttaa hyperkalsemiaa.
Käytä D-vitamiinia varsinkin jos kuulut näihin kohderyhmiin
– Ikääntyneille
o Erityisesti ikääntyneiden heikentyvä tai jo heikentynyt luusto hyötyy riittävästä D-vitamiinin saannista. Myös vähäinen ulkoilu esimerkiksi liikuntarajoitteisilla vähentää D-vitamiinin saantia.
– Vauvoille ja lapsille
o Kehittyvässä vaiheessa oleva luusto tarvitsee erityisesti D-vitamiinia.
– Raskaana oleville ja imettäville
o Riittävä D-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää sikiölle ja vauvaikäiselle.
– Ylipainoisille
o Ylipainoisten D-vitamiinitasot on todettu olevan matalammat kuin normaalipainoisten.
– Vähäisen auringonvalon maiden asukkaille
o Esimerkiksi Suomessa, auringon valo ei riitä tuottamaan tarpeeksi D-vitamiinia elimistömme tarpeisiin.
– Keliakiasta tai muista suolistosairauksista kärsivät ihmiset
o Tällä kohderyhmällä vitamiinit eivät pääse imeytymään normaalilla tavalla.
– Epileptikoille
o Epilepsian lääkitys heikentää usein vitamiinien imeytymistä.
– Henkilöt, jotka eivät käytä lainkaan maitotaloustuotteita esimerkiksi vegaanit
o Maitotaloustuotteisiin on Suomessa vuodesta 2003 lisätty D-vitamiinia, joten henkilöt jotka eivät käytä maitotaloustuotteita menettävät näissä tuotteissa tärkeä D-vitamiini lähteen.
Noin 40 % Suomen väestöstä kärsii D-vitamiinin puutteesta varsinkin talviaikaan. D-vitamiinin nauttiminen esimerkiksi tablettina monipuolisen ravinnon ohella varmistaa riittävän D-vitamiinin saannin koko vuoden ympäri.
Tutustu myös muihin vitamiinivalmisteisiimme: