D-vitamiini pimeään talveen

D-vitamiini pimeään talveen

Moni saattaa miettiä D-vitamiinilisän hyötyjä. D-vitamiinin tarve ja sen käyttö ravintolisänä jakaa asiantuntijoiden mielipiteet. Fakta on, että pohjoisissa maissa kuten Suomessa D-vitamiinitasot, laskevat pimeän talven myötä. Suomi on ainoa maa maailmassa, joka sijaitsee kokonaisuudessaan 60-asteen leveyspiirin pohjoispuolella. Tästä syystä muiden maiden suositukset, eivät suoraan päde suomalaisten D-vitamiinilisän tarpeeseen.

D-vitamiinin hyödyt aina luuston hyvinvoinnista, suomalaisten kansantaudin, diabeteksen ehkäisyyn

D-vitamiini osallistuu jopa tuhannen geenin säätelyyn. Sitä kautta se on mukana vaikuttamassa lukuisten eri tautien ja puutostilojen ehkäisyyn. Muun muassa syöpä, MS-tauti, diabetes ja monet elimistön tulehdustilat vaikuttaisivat olevan yhteyksissä alhaisiin D-vitamiinitasoihin. D-vitamiini on lisäksi erittäin tärkeää luustolle. Tutkimuksissa on havaittu D-vitamiinilisän vähentävän varsinkin ikääntyneiden ihmisten luiden haurastumista eli osteoporoosia. Alle 2-vuotiaille lapsille D-vitamiini on tärkeää myös luuston kehittymisen kannalta. Lisäksi D-vitamiinin puutos aiheuttaa riisitautia, joka on nykyisin lähes kadonnut Suomesta, mutta joka kehittyvissä maissa on edelleen pienten lasten vitsaus.

D-vitamiinia saadaan luontaisesti auringon lisäksi ja ravinnosta

D-vitamiinin tunnetuimmat lähteet lienevät jo juttumme aluksikin mainittu aurinko ja ravintoaineista kala. Kalaa pidetään kuitenkin usein virheellisesti D-vitamiinirikkaana ravintona. Kalaa helpommin runsaasti D-vitamiinia voi saada maidosta ja margariinista. Kalapuikot tai pakasteseiti eivät sisällä D-vitamiinia juuri nimeksikään. Sen sijaan esimerkiksi kuha, siika ja silakka ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä.  Näistäkin raaka-aineista merkittävä osa D-vitamiinista katoaa valmistuksen, vaikkapa paistamisen,  yhteydessä.

Kenelle erityisesti suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä

D-vitamiinin riittävän saannin varmistamiseksi, voi suurin osa suomalaisesta syödä huoletta D-vitamiinilisää. Liiasta D-vitamiinin saannista on haittaa vain joistakin harvinaisista sairauksista kärsiville. Esimerkiksi sarkoidoosipotilailla liiallinen D-vitamiinin saanti aiheuttaa hyperkalsemiaa.

Käytä D-vitamiinia varsinkin jos kuulut näihin kohderyhmiin

–       Ikääntyneille

o   Erityisesti ikääntyneiden heikentyvä tai jo heikentynyt luusto hyötyy riittävästä D-vitamiinin saannista. Myös vähäinen ulkoilu esimerkiksi liikuntarajoitteisilla vähentää D-vitamiinin saantia.

–       Vauvoille ja lapsille

o   Kehittyvässä vaiheessa oleva luusto tarvitsee erityisesti D-vitamiinia.

–       Raskaana oleville ja imettäville

o   Riittävä D-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää sikiölle ja vauvaikäiselle.

–       Ylipainoisille

o   Ylipainoisten D-vitamiinitasot on todettu olevan matalammat kuin normaalipainoisten.

–       Vähäisen auringonvalon maiden asukkaille

o   Esimerkiksi Suomessa, auringon valo ei riitä tuottamaan tarpeeksi D-vitamiinia elimistömme tarpeisiin.

–       Keliakiasta tai muista suolistosairauksista kärsivät ihmiset

o   Tällä kohderyhmällä vitamiinit eivät pääse imeytymään normaalilla tavalla.

–       Epileptikoille

o   Epilepsian lääkitys heikentää usein vitamiinien imeytymistä.

–       Henkilöt, jotka eivät käytä lainkaan maitotaloustuotteita esimerkiksi vegaanit

o   Maitotaloustuotteisiin on Suomessa vuodesta 2003 lisätty D-vitamiinia, joten henkilöt jotka eivät käytä maitotaloustuotteita menettävät näissä tuotteissa tärkeä D-vitamiini lähteen.

Noin 40 % Suomen väestöstä kärsii D-vitamiinin puutteesta varsinkin talviaikaan. D-vitamiinin nauttiminen esimerkiksi tablettina monipuolisen ravinnon ohella varmistaa riittävän D-vitamiinin saannin koko vuoden ympäri.

 

Tutustu myös muihin vitamiinivalmisteisiimme:

K-vitamiini

B-vitamiini