Kuvaus
Vahva D3–vitamiini 100µg ODT
Annostus:
Vuorokausiannos 1 tabletti sisältää D3-vitamiinia 100 µg, joka on 2000 % vuorokautisen saannin vertailuarvosta. Annostusta ei saa ylittää. Säilytettävä lasten ulottumattomissa. Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.
Ainesosat:
Makeutusaine mannitoli, kolekalsiferolivalmiste, täyteaineet mikrokiteinen selluloosa ja silloitettu natriumkarboksimetyyliselluloosa, paakkuuntumisenestoaineet rasvahappojen magnesiumsuolat ja piidioksidi, passionaromi.
LAKTOOSITON-GLUTEENITON–HIIVATON
Sisältää makeutusaineita. Liiallisella käytöllä voi olla laksatiivisia vaikutuksia.
Miksi D3–vitamiinia tarvitaan?
D3-vitamiinia keho tarvitsee:
- Ehkäisemään luiden haurastumista eli osteoporoosia ja haurastumisesta johtuvia luiden murtumia
- Ehkäisemään infektioilta ja influenssalta
- Suojaamaan joiltakin syöviltä, esim. rintasyövältä ja melanoomalta
- Vahvistamaan vastustuskykyä
- Ehkäisemään riisitautia
- Vahvistamaan hampaita ja lihaksia
- Ylläpitämään normaalia hormonitoimintaa ja mielialaa
- Ehkäisemään korkeaa verenpainetta
- Suojaamaan autoimmuunisairauksilta
Mitkä tekijät altistavat D3–vitamiinin puutokselle?
Kesällä auringon UV-säteily tuottaa D-vitamiinia. Kesäisen D-vitamiinin varasto loppuu kuitenkin noin 1–2 kuukaudessa. Tästä seuraa, että pimeinä talvikuukausina tarvitaan suun kautta nautittavaa D-vitamiinilisää. Suomen valoton aika kestää noin kuusi kuukautta, kun taas veren D-vitamiinin (kalsidiolin) pitoisuus puolittuu noin 3–6 viikossa. Karkeasti voikin arvioida, että talvisen D-vitamiinin saannin turvaamiseksi tarvittaisiin useita etelän auringon tankkausmatkoja. Suomessa on huolehdittava riittävästä D-vitamiinin saannista myös kesällä erityisesti, jos oleiluaika auringonpaisteessa on kesälläkin vähäistä.
D-vitamiinia on vaikea saada riittävästi ravinnosta. Luonnollisissa elintarvikkeissa D3-vitamiinia (kolekalsiferoli) on merkittäviä määriä vain kalassa. Vastaavaa kasvikunnan D2-vitamiinia ei elintarvikkeissa ole juuri lainkaan, joitakin sieniä (kantarelli, torvisienet) lukuun ottamatta. D2-vitamiinia (ergokalsiferolia) esiintyy kasvikunnasta peräisin olevissa ravintoaineissa niin vähän, että täysin kasvisruokavaliota noudattavien tulee käyttää D-vitamiinivalmisteita pimeänä talviaikana.
Suomessa lisätään D3-vitamiinia nestemäisiin maitovalmisteisiin 100 millilitraa kohden 1–2 mikrogrammaa ja levitettäviin ravintorasvoihin 100 grammaa kohden 20 mikrogrammaa. Ruuan vitaminoinnista huolimatta D-vitamiinivalmisteiden käyttöä suositellaan, jos ravinto ei koostu vähintään puolesta litrasta vitaminoitua maitoa päivittäin, vitaminoiduista rasvalevitteistä ja kalasta ainakin kahdesti viikossa.
Onko D3–vitamiinin tarpeesi lisääntynyt?
D3-vitamiinin tarvetta lisäävät:
- Ikääntyminen
- Kasvisruokavalion noudattaminen
- Yksipuolinen ruokavalio
- Vähäinen auringon saanti
- Aineenvaihduntahäiriöt
Millaisia ovat D3–vitamiinin puutoksen oireet?
D-vitamiinin puutos on yksi suurista, usein hoitamattomista suomalaisia vaivaavista ongelmista. Puutostilan oireita on usein vaikea yhdistää D-vitamiinin puutokseen ja täten oireet voivat jäädä hoitamatta. D-vitamiinin määrää verestä ei myöskään mitata osana normaalia verikoetta, jonka vuoksi ja mahdollinen puutos jää helposti hoitamatta.
D3-vitamiinin puutostilan oireita ovat:
- Väsymys
- Masennus
- Alakuloisuus
- Luusärky